A l'inici daquesta assignatura vaig sentir vèrtig, em feia molt "respecte"elaborar aquest tipus de recursos, però ha estat tota una descoberta i una meravellosa sorpresa. Malgrat tenir a l'escola un blog mai m'hi havia ficat tan de cap. Ha estat una gran oportunitat!
El primer que valoro d'aquest recurs és la seva immersió en les noves tecnologies, aquesta seria un dels elements més motivadors per als alumnes. Avui dia els alumnes se senten més còmodes treballaant amb l'ordinador que no pas amb el paper/llibre. Per aquest motiu, presenta continguts a través d'aquest format ens permet apropar-nos i motivar als nostres alumnes.
El treball amb la webquest ofereix la gran possibilitat de realitzar activitats en treball cooperatiu i de forma autònoma, en major grau depenent de l'edat dels alumnes. D'altra banda també ofereix l'oportunitat de crear interacció, diàleg, debat, reflexió, esperit crític.... entorn a aquells aspectes que ens interessi treballar i d'aquesta manera promoure valors com el RESPECTE, la TOLERÀNCIA, el COMPARTIR, l'EMPATIA,... i per tant allunyar-nos de postures etnocentristes a les nostres aules.
Material avaluat a la PAC 3.
El material que he triat per realitzar la PAC 3 és una webquest adreçada a cicle inicial d'Educació Primària i proposa el treball dels contes populars en petits grups. http://anna.ravalnet.org/espaididactic/wqcontes/
Les finalitats que han portat a elaborar aquesta webquest són:
- Aproximar els infants al món de la lectura a partir dels contes.
- Familiaritzar-los amb la recerca d'informació, tant a través dels llibres com d'internet.
- Apropar als infants al món de la ràdio per internet a partir de gravar els seus contes i convertir-los en arxius mp3 que seran penjats a internet.
- Treballar en grup a partir que cada membre tingui un rol diferent i unes responsabiliatts concretes.
L'escola on treballo té un perfil similar al de la webquest analitzada, és un centre amb un alt grau d'immigració i també disposa d'una ràdio on realitzem diferents tipus d'enregistraments.
A nivell psicopedagògic aquest recurs té moltes possibilitats. Inicialment, parteix d'un element molt motivador per a aquests alumnes, els contes populars. Per assegurar que els alumnes s'interessin per una proposta educativa cal apropar-nos als seus interessos i per aquest motiu valoro de forma molt positiva aquest contingut.
La web per a aquestes edats necessita un guiatge molt més acurat que per a alumnes de cicle superior o secundària; per això el treball autònom dels grups , en aquest cas, ha de ser molt més acompanyat pel tutor.
Un altre aspecte a destacar és la importància de treballar de forma cooperativa des de ben petits. Quan els alumnes realitzen treballs cooperatius desenvolupen i fomenten valors com la tolerància, el respecte i el diàleg. Gràcies a aquest treball se n'adonaran que no tots aprenen de la mateixa manera i ajudaran als companys que ho necessitin Des de ben petits els hem de proporcionar oportunitats per treballar d'aquesta manera, ja que difícilment aconseguirem el que ens proposem si ho fem per primera vegada a secundària.
També m'agradaria senyalar que gràcies al treball que realitza el nen en aquesta webquest el podem apropar i fer que s'esforci en un aspecte tan important com és la lectura. A través de contes com La caputxeta vermella, La ventafocs o La rateta que escombrava l'escaleta... aconseguirem allò que potser a l'aula i de manera més ordinària ens és més difícil, ja que gràcies a la motivació d'haver de fer un enregistrament a la ràdio de l'escola d'un conte que els agrada obtindrem un gran esforç per part dels alumnes.
Aquesta webquest però, podria augmentar el seu potencial si incloguessim algun canvi en el format. Penso que caldria realitzar una presentació del format molt més atractiu per als alumnes, caldria incloure més imatges i menys densitat textual, ja que són alumnes de 2n o de l'aula d'acollida.
Pel que fa a l'aspecte intercultural penso que aquesta proposta està molt mancada. Una manera de compensar-ho podria ser fent participar a les famílies dels alumnes nouvinguts en la proposta de contes a treballar. Podrien ser aquestes famílies que primer expliquessin contes propis de la seva terra o els mestres que els busquessim per internet; Si les famílies dels alumnes nouvinguts intervenen a l'aula, els alumnes de la classe valoraran de forma molt positiva que els pares d'un company que ha vingut recentment a l'escola des d'un altre país i els explica contes com una manera d'iniciar un vincle afectiu amb ells. A la vegada aquestes famílies es sentiran peces importants dins la comunitat educativa i de retruc de la societat. D'aquesta manera oferiríem una proposta amb una alt nivell de transformació. Per concloure la webquest els alumnes podrien fer un conte entre tota la classe que sorgís de la barreja de tots els contes (personatges, ambient...) i seria una "fusió de totes les cultures".
Aportació de les PACS 2 i 3 per a la nostra futura activitat professional.
Inicialment, quan vam realitzar la PAC 2 estava tan pendent de tota la part tècnica i el tema sobre el qual giraria la webquest que tots els aspectes relacionats amb la seva aplicació en la meva futura activitat professional com a psicopedagoga o en la meva intervenció a l'aula com a mestra, malauradament no se'm van passar pel cap!
Al realitzar la PAC 3, on havia de fer una anàlisi i/o avaluació d'una webquest, em vaig adonar que tot allò que havíem treballat al llarg de l'assignatura estava encaixant com si es tractès d'un trencaclosques; "ara tot té sentit". Passar pel procés de llegir i comprendre els mòduls i realitzar una webquest en grup han donat lloc a la construcció i interiorització de coneixements. Ara, em trobo amb la capacitat de saber les possibilitats que ens ofereix aquest eina (webquest) i els avantatges o mancances dels materials que arribin a les meves mans. Per exemple, la webquest que jo he avaluat pràcticament no aporta el treball intercultural i amb la meva proposta de millora podria transformar-se en una proposta amb un nivell alt de transformació cultural; suposo que d'això es tracta. Quedar-nos amb els aspectes positius que ens aporta una proposta i afegir allò que pensem que la pot fer més completa. El mateix succeeix si per exemple ens arriba a les mans una proposta etnocentrista, que caldria per transformar-la i aportar una visió intercultural per treballar a les nostres aules.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada